treinenDe trein is altijd al een duurzamere optie geweest dan de auto. Er kunnen veel meer mensen tegelijk vervoerd worden en elektrisch rijden resulteert in minder uitstoot. Zelfs met de komst van de elektrische auto blijft de trein nog steeds de duurzaamste keus. Dit blijkt uit de CO2 vergelijker die de NS in samen werking met Milieu Centraal heeft ontwikkeld, waarmee je de uitstoot van je geplande treinreis kan vergelijken met de uitstoot die je zou hebben als je dezelfde afstand met andere vervoersmiddelen aflegt.

Het is dan natuurlijk wel zaak dat de 1.5 terawattuur die de NS jaarlijks verbruikt ook duurzaam opgewekt wordt. Op het moment is slechts 10% van deze stroom groen, maar de doelstelling van de NS is om in 2016 helemaal over te zijn gestapt op groene stroom. Of de Nederlandse energie bedrijven daar op zo’n korte termijn in kunnen voorzien is nog maar de vraag.

Een ander punt waar nog veel op te winnen valt bij de treinen is energie efficiency. Zo worden de machinisten getraind om volgens een energie zuinige methode te rijden. Hiermee hoopt de NS het energieverbruik met 5% te verminderen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het hergebruiken van energie. Energie die vrijkomt bij het remmen wordt terug gevoerd naar de bovenleiding en gebruikt door andere treinen in de buurt.

De doelstellingen van de NS zullen ervoor zorgen dat het reizen met de trein nog milieuvriendelijker wordt en ook in de toekomst de meest duurzame keus zullen blijven. Dus maak hier gebruik van en pak de trein, maar neem hier ook een voorbeeld aan en kijk eens waar u zelf misschien nog energie kunt besparen in uw eigen huishouden.

Tags: ,

Deel dit